Μέσα σε μια καντίνα, εκεί γεννήθηκε το αγαπημένο μας «βρώμικο». Μια κουζίνα πάνω σε 4 τροχούς που φάνταζε σαν όαση στα μάτια κάθε πεινασμένου. Όλοι εκείνοι που βρίσκονταν για ώρες μακριά από τα σπίτια τους, που δεν είχαν το χρόνο ή τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τα γεύματά τους, μπορούσαν να ικανοποιήσουν γρήγορα την πείνα τους καταβάλλοντας ένα πολύ χαμηλό αντίτιμο.
Πότε εμφανίστηκε η πρώτη καντίνα;
Η πρώτη καντίνα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1872 στο Rhode Island της Αμερικής, όταν ο Walter Scott αποφάσισε να αναλάβει τη σίτιση των εργατών και δημοσιογράφων της τοπικής εφημερίδας του Providence, που λόγω των απαιτητικών συνθηκών εργασίας δεν είχαν χρόνο να ετοιμάσουν το φαγητό τους. Διαμόρφωσε λοιπόν κατάλληλα μια άμαξα και πρόσφερε έναντι αμοιβής καφέ και πίτες, δημιουργώντας έτσι το πρώτο food truck στην ιστορία.
Πότε έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα;
Οι καντίνες όπως τις ξέρουμε άρχισαν να παρουσιάζονται στους δρόμους της Ελλάδας προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ποιο ήταν το έναυσμα; Μα τι άλλο από τους ξενύχτηδες, ανθρώπους που κυκλοφορούσαν τη νύχτα, άλλοι για διασκέδαση και μερικοί άλλοι για το μεροκάματο. Το γρήγορο και «βρώμικο», αλλά πάντα νόστιμο, φαγητό της καντίνας ήταν παραδοσιακά το καλύτερο κλείσιμο σε μια ξέφρενη βραδιά.
Κάποιες σταθερές σε ένα σημείο «πέρασμα» και κάποιες μετακινούμενες ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες σίτισης, καλύπτουν για δεκαετίες την πείνα θαμώνων των γηπέδων, ταξιδιωτών έξω από σταθμούς λεωφορείων και τρένων, συναυλιαζομένων, και λοιπών άλλων.
Η καντίνα του σήμερα στην Ελλάδα
Η καντίνα* εξακολουθεί να είναι και σήμερα μια από τις βασικές εναλλακτικές φαγητού δρόμου με το δικό της πιστό κοινό. Κάποιες καντίνες έχουν επιλέξει να κρατούν ζωντανή την ατμόσφαιρα και τη νοσταλγία του παρελθόντος με κλασικές street food επιλογές, όπως το hot dog και το sandwich σε διάφορες παραλλαγές (με σουβλάκι, πανσέτα, κλπ.), κομμένες και ραμμένες πάντα στα γούστα του πελάτη. Άλλες όμως έχουν προσαρμόσει στα μέτρα τους τον γαστρονομικό πλούτο και τις τάσεις της εποχής. Μάλιστα γνωστοί chef έχουν επενδύσει στις καντίνες και στο street food γενικότερα, με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από τις κουζίνες του κόσμου και φυσικά vegan/vegetarian επιλογές.
Σήμερα, η καντίνα εκτός από ένα σημείο για γρήγορο και οικονομικό φαγητό, έχει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα προέκταση, αυτή της παροχής υπηρεσιών catering. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει ένα food truck να προσφέρει φαγητό σε κάποια κοινωνική εκδήλωση (γάμο, βάπτιση). Μια εναλλακτική και οικονομική πρόταση που προσδίδει έναν δικό της, ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η καντίνα δεν αποτελεί πια αμιγώς έναν σημείο για να απολαύσεις φαγητό στα γρήγορα, αλλά έχει εξελιχθεί σε προορισμό διασκέδασης. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί αρκετά food truck πάρκα, με χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους ώστε το κοινό να απολαμβάνει φαγητό και κοκτέιλ, σε μια τέλεια απόδραση μέσα στην ίδια του την πόλη.
Στην εξέλιξη της καντίνας έχει συνεισφέρει σημαντικά η τεχνολογία, που προσφέρει πια την ευελιξία στο κοινό να παραγγέλνει online και να πληρώνει με POS, όπως σε κάθε άλλο κατάστημα. Εκτός αυτού, οι σύγχρονες καντίνες δίνουν βάση και στο κομμάτι του branding, αξιοποιώντας φυσικά και όλα εκείνα τα εργαλεία που τους προσφέρει το digital marketing για τη διαφήμιση της επιχείρησής τους.
Για πολλούς οι καντίνες είναι σημείο αναφοράς, φέρουν αναμνήσεις από το κοντινό ή μακρινό μας παρελθόν, ενώ είναι συνδεδεμένες με την κουλτούρα και την ιστορία αυτού του τόπου. Γι’ αυτό, σε κάθε ευκαιρία τις στηρίζουμε.
*Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι καντίνες εντάχθηκαν στον νόμο για την εστίαση ακολουθώντας κάποιες βασικές υγειονομικές και πολεοδομικές αρχές.