Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Αλάτι: Απαραίτητο ή Επικίνδυνο;

Το αλάτι, εκτός από τη νοστιμιά που προσδίδει στο φαγητό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τη θρησκεία των λαών. Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας όπως «νερό κι αλάτι», «φάγαμε ψωμί κι αλάτι» ή «έριξε αλάτι στις πληγές» είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που φανερώνουν τη συμμετοχή του αλατιού στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής. Η πολύτιμη αξία του αλατιού έγινε αντιληπτή πριν από πολλούς αιώνες όταν αποτελούσε την αμοιβή του ρωμαϊκού στρατού. Μάλιστα, η ετυμολογία της αγγλικής λέξης «salary», που σημαίνει μισθός, είναι η λατινική λέξη «salarium», η οποία μεταφράζεται ως «πληρωμή με αλάτι» ή «χρήματα για την αγορά αλατιού». Στην πορεία των χρόνων χρησιμοποιήθηκε ως μέσο συντήρησης των τροφίμων όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα όπως η ψύξη και η κατάψυξη και σήμερα έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία του νατρίου είναι απαραίτητη για πολλές βασικές διεργασίες του οργανισμού.

Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού έχει συσχετισθεί τις τελευταίες δεκαετίες με την εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος του στομάχου, οστεοπόρωση και νεφρικές παθήσεις. Στο πλαίσιο πρόληψης της δημόσιας υγείας οι νεότερες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνουν την πρόσληψη 5g αλατιού ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί μόλις σε 1 κουταλάκι του γλυκού. Παρ΄ όλα αυτά, καθημερινά καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα, ακόμη και διπλάσια από τη συνιστώμενη, η οποία προέρχεται:

  • 75% από επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα εκτός σπιτιού
  • 10% από τρόφιμα στα οποία περιέχεται φυσικά νάτριο
  • 10-15% από την προσθήκη επιτραπέζιου αλατιού

Για το λόγο αυτό ο ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε δράσεις ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τον περιορισμό του αλατιού (διαλέξεις, διαφημιστικά σποτ). Επίσης, έχει συνεργαστεί με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας για τη δημιουργία ενός οδηγού αντικατάστασης του αλατιού με μυρωδικά σε πιάτα της ελληνικής κουζίνας, καθώς και με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας με σκοπό τη μείωση του περιεχόμενου αλατιού στο ψωμί στο 1,2%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα με την οποία οι σύγχρονοι άνθρωποι γευματίζουν εκτός σπιτιού (εστιατόριο, fast food, ξενοδοχείο) γίνεται κατανοητό ότι η επίτευξη της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αλατιού είναι πρακτικά δύσκολη. Για το λόγο αυτό, στην ΠΡΟΒΥΛ έχουμε σχεδιάσει τη σειρά Healthy Line, η οποία αποτελείται από προϊόντα που είναι χαμηλά σε αλάτι, ενώ παράλληλα είναι ενισχυμένα με βότανα, μπαχαρικά και φυσικά συστατικά που τους δίνουν έντονο άρωμα και πλούσια γεύση που διαρκεί. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές και τεχνητά ενισχυτικά γεύσης όπως γλουταμινικό νάτριο. Επομένως, χρησιμοποιώντας τη σειρά Healthy Line μπορείτε να δημιουργήσετε γευστικά πιάτα με διατροφικά πλεονεκτήματα για τους πελάτες σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων