Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Ελληνική Γαστρονομία:  Η εξέλιξη περνάει από την παράδοση 

Στην Ελλάδα, η κάθε γεωγραφική περιοχή κρύβει τα δικά της γευστικά μυστικά. Από την ποικιλία των πρώτων υλών, μέχρι συνταγές και τρόπους μαγειρικής. Κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας είναι μια διαφορετική “μικρή πατρίδα”, με τις παραδόσεις της και τα έθιμά της.  

Μετά από μια περίοδο απαξίωσης σήμερα οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ επαναφέρουν στο προσκήνιο τις μαγειρικές παραδόσεις του κάθε τόπου, δημιουργώντας ταυτόχρονα νεωτεριστικές και προοδευτικές ερμηνείες παραδοσιακών συνταγών.   

Η παγκόσμια και μοντέρνα πλέον Ελληνική γαστρονομία, περνάει μέσα από την παράδοση και την αυθεντικότητα,  χωρίς όμως να προσπερνάει τις σύγχρονες τεχνικές ή τις διεθνείς τάσεις, προσφέροντας νέες γευστικές εμπειρίες σε όποιον τη γευτεί.  

Ας δούμε όμως τις βασικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας και τα γευστικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας.  

 

Μακεδονία – Σταυροδρόμι πολιτισμών 

Ποικιλία προϊόντων και πρώτων υλών μιας και το τοπίο της Μακεδονίας, αποτελείται από θάλασσα, πεδιάδες, βουνά, λίμνες κλπ. Η πλούσια και εύφορη γη της Μακεδονίας προσφέρει μια πληθώρα πρώτων υλών: μας δίνει απλόχερα κυνήγι, κρασιά, τυριά και κρέας.  

Η Μακεδονική κουζίνα συνδυάζει τοπικές πρώτες ύλες και παραδόσεις λαών όπως των Ποντίων, των Βλάχων, των Σαρακατσάνων, Μικρασιατών κ.α. Χαρακτηριστικό της Μακεδονικής κουζίνας είναι οι μεζέδες και το μοίρασμα, αν και το τελευταίο είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων γενικότερα. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν πολλά ουζερί, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια δημιουργικής κουζίνας με τοπικές αναφορές. 

Ήπειρος  –  Ορεινή κουζίνα 

Η κατά βάση “ορεινή” κουζίνα της Ηπείρου στηρίζεται στα κτηνοτροφικά προϊόντα λόγω της ποικιλομορφίας του εδάφους.  

Υπάρχουν πολλά βασικά πιάτα με κρέας ή ψάρια και θαλασσινά όπως, πρόβειο κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, αρνί σούβλας, κλέφτικο ή κοκκινιστό κατσαρόλας. Σούπες από πρόβατο και γίδα και φυσικά δε θα έλειπε το κυνήγι, όπως ο λαγός ή το αγριογούρουνο. 

Σήμερα η σύγχρονη κουζίνα της Ηπείρου συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές και αγνές πρώτες ύλες με σύγχρονες τεχνικές. Για παράδειγμα προβατίνα σαγανάκι, καρπάτσιο καπνιστής πέστροφας και καπνιστού χελιού και πολλά άλλα. 

 

Κρήτη – Η επιτομή της Μεσογειακής κουζίνας  

Η Κρητική κουζίνα βασίζεται κυρίως στο ελαιόλαδο, στα άγρια χόρτα, τα βότανα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Στην Κρήτη λόγω της κτηνοτροφίας παράγονται πολλά τυροκομικά προϊόντα από κατσικίσιο και αιγοπρόβειο γάλα όπως η κεφαλογραβιέρα, η μυζήθρα, το ανθότυρο, η ξινομυζήθρα, το πηχτόγαλο και πολλά άλλα. 

Ποιος δεν έχει ακουστά τους χοχλιούς μπουρμουριστούς, το κατσικάκι με σταμναγκάθι, τα σκιουφιχτά μακαρούνια, το χανιώτικο μπουρέκι, το αντικριστό ή οφτό και το γαμοπίλαφο (μαγειρεύεται κυρίως στους γάμους). Σήμερα στην Κρήτη, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει παραδοσιακές αυθεντικές συνταγές τόσο στα παραθαλάσσια μέρη όσο και στην ενδοχώρα. 

Δωδεκανησιακή – Η κουζίνα του Αιγαίου 

Η ποικιλομορφία των νησιών σε συνδυασμό με το δυνατό ήλιο και τη θάλασσα, δημιούργησαν μια σειρά από εξαιρετικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται από γεύση, ποιότητα και μοναδικότητα. Η κουζίνα του Αιγαίου αποτελείται από πιάτα φτιαγμένα με πρώτες ύλες, που κάποιος μπορεί να βρει μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.  

Η κουζίνα του Αιγαίου έχει και αυτή το δικό της street food. Τα πιταρούδια της Ρόδου με λαχανικά, και τους ρεβυθοκεφτέδες με ροδοσταμιά (μαρμελάδα ντομάτας), τα οποία τυλίγονται με τορτίγια.  

Η Ελλάδα εκτός από φανταστικά τοπία, προσφέρει και μια γαστρονομική παράδοση που μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα από προϊόντα και πιάτα που είναι μοναδικά παγκοσμίως. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων