Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Πώς να σχεδιάσετε το χειμερινό σας μενού

Τι είναι αυτό που αναζητούν οι πελάτες σε ένα χειμερινό μενού; Comfort φαγητά που θα τους χορτάσουν, θα τους ζεστάνουν, θα τους προσφέρουν αυτή την αίσθηση θαλπωρής που όλοι αναζητούμε κατά τους κρύους μήνες.

Ο σχεδιασμός ενός μενού είναι πάντα μία δημιουργική πρόκληση για έναν σεφ, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορες παράμετροι. Στο παρακάτω άρθρο ακολουθούν μερικές συμβουλές για έμπνευση και δημιουργία:

Εποχικά υλικά

Αξιοποιήστε λαχανικά και φρούτα που βρίσκονται στο απόγειο της γεύσης και της θρεπτικής τους αξίας – λάχανο, κουνουπίδι, παντζάρι, πράσο, πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, πράσο, ραδίκι, σέσκουλο), και τα εσπεριδοειδή φυσικά. Επιπλέον, ενσωματώστε υλικά που αποπνέουν μία αίσθηση ζεστασιάς· τέτοια είναι αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.

Κλασικά comfort πιάτα

Κλασικά comfort πιάτα όπως οι ζεστές σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας οφείλουν να έχουν και αυτά θέση σε ένα χειμερινό μενού. Η οικειότητα σε συνδυασμό με τη ζεστασιά που προσφέρουν τα καθιστούν ψηλά στις προτιμήσεις των πελατών.

Ζεστά ποτά

Ένα χειμερινό κοκτέιλ, μία ζεστή σοκολάτα ή ένα τσάι είναι πάντα το καλύτερο συνοδευτικό που συμπληρώνει ένα γεύμα προσθέτοντας επιπλέον πόντους στη γενικότερη εμπειρία του επισκέπτη. Γι’ αυτό φροντίστε να του προσφέρετε μία ποικιλία από ζεστά ποτά και αφεψήματα, συμπεριλαμβανομένων εποχιακών γεύσεων.

Εποχικά γλυκίσματα

Δημιουργήστε γλυκίσματα που αντανακλούν τις γεύσεις της εποχής, όπως μηλόπιτα, cheesecake κολοκύθας, τάρτες με cranberries, γλυκά του κουταλιού (π.χ. περγαμόντο, πορτοκάλι) είτε ζεστές κομπόστες με δαμάσκηνα και κυδώνια. Ενσωματώστε ζεστές, πλούσιες σάλτσες και γαρνιτούρες όπως καραμέλα, σοκολάτα και κρέμα.

Vegan και vegetarian επιλογές

Ανεξάρτητα από την εποχή, οι vegan και vegetarian προτάσεις δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το μενού σας, καθώς ανάμεσα στους πελάτες που ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν και οι flexitarians, δηλαδή εκείνοι που ναι μεν είναι κρεατοφάγοι, αλλά αποζητούν και plant-based πιάτα σε ένα μενού. Πώς θα εντάξετε λοιπόν τέτοιου τύπου επιλογές στον κατάλογό σας; Χρησιμοποιήστε χειμερινά λαχανικά και όσπρια για να δημιουργήσετε πλούσια φυτικά πιάτα.

Απολαυστικό brunch με χειμωνιάτικες νότες

Εάν το εστιατόριό σας προσφέρει πρωινά και brunch, τότε φροντίστε να δώσετε στα pancakes, τις κρέπες και τις βάφλες σας εποχιακές πινελιές, όπως οι συνδυασμοί μήλο και κανέλα και το cranberry με πορτοκάλι.

Διατροφική ισορροπία

Τα χειμερινά μενού τείνουν να επικεντρώνονται στα comfort πιάτα, που είναι πιο πληθωρικά από θερμιδικής άποψης. Φροντίστε να προσφέρετε και πιο ελαφριές διατροφικές προτάσεις (π.χ. ψητά λαχανικά) για να ανταποκριθείτε στις διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες των πελατών σας.

Προσοχή στους διατροφικούς περιορισμούς

Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή κατά το σχεδιασμό του μενού όσον αφορά τους περιορισμούς της διατροφής και τις αλλεργίες που κάποιοι πελάτες μπορεί να αντιμετωπίζουν. Αυτό σημαίνει ότι τα πιάτα που περιέχουν αλλεργιογόνα, ή εμπίπτουν στις κατηγορίες vegan-vegetarian-χωρίς γλουτένη-χωρίς λακτόζη, κλπ. θα πρέπει να επισημαίνονται με σαφήνεια στο μενού. Εκτός αυτού, το προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αν αυτό ζητηθεί.

Στήσιμο πιάτων

Η παρουσίαση του πιάτου είναι η πρώτη εικόνα που θα δημιουργήσει θετικές (ή μη) προσδοκίες στον πελάτη για αυτό που πρόκειται να γευτεί. Έτσι, η οπτική επιμέλεια των πιάτων θεωρείται αυτονόητη. Τόσο η γεύση όσο και η εμφάνιση κάθε πιάτου οφείλουν να είναι στο πνεύμα του χειμώνα. Με τη χρήση πολύχρωμων εποχιακών υλικών, γαρνιτούρας και ευφάνταστων διακοσμήσεων.

Συνεργασία με τοπικούς προμηθευτές

Για να εξασφαλίσετε φρέσκα εποχικά υλικά, συνεργαστείτε με τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς που καλλιεργούν προϊόντα με ήπιες μεθόδους παραγωγής και σε περιορισμένη κλίμακα. Έτσι, οι πρώτες ύλες θα φτάνουν στην κουζίνα χωρίς «ταλαιπωρία», ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρετε στήριξη στην τοπική οικονομία. Η επισήμανση των τοπικών και βιώσιμων επιλογών μάλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα «συν» για το χειμερινό μενού σας.

Προώθηση

Αφού έχετε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω και το μενού σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα, έφτασε η ώρα να το προωθήσετε. Τα πιο συχνά κανάλια επικοινωνίας είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, κλπ.), ένα newsletter αλλά και εποχιακές προσφορές για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες στο εστιατόριό σας. Μάθετε περισσότερα για την προώθησή του εδώ.

Με προσεκτικό σχεδιασμό και την ενσωμάτωση των παραπάνω συμβουλών, μπορείτε να προσφέρετε μια ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία για τους πελάτες σας και να αυξήσετε την κερδοφορία του εστιατορίου σας τη χειμερινή σεζόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων