fbpx
Group 3108@2x

EN

RU

Εστιατόριο: Ο Δεκάλογος Ενός Υγιεινού Μενού 

Η κατανάλωση φαγητού αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις βασικές βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την αρχή της ανθρωπότητας με το ένστικτο της επιβίωσης. Φτάνοντας στο σήμερα, η λέξη φαγητό υποδηλώνει πολλά περισσότερα από την απαίτηση του οργανισμού για θρέψη: απόλαυση, φροντίδα, χαρά, αγάπη, συντροφικότητα κι αυτό γιατί κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνική μας ζωή, είναι δείκτης της κουλτούρας και επιλογή τρόπου ζωής. 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο έντονος ρυθμός της καθημερινότητας έχουν μετατρέψει το φαγητό στο εστιατόριο σε αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και λίπους η οποία οδηγεί τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους και επιβάρυνση της υγείας. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές, οι οποίες θα είναι παράλληλα γευστικές. 

Πώς μπορώ να δημιουργήσω πιο υγιεινό μενού; 

  1. Η ποιότητα των πρώτων υλών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική αξία ενός πιάτου. Προτιμήστε εποχιακά λαχανικά, γιατί όχι και βιολογικά, για τις σαλάτες.
  2. Δώστε στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει το dressing της σαλάτας. Μία vinaigrette με ελαιόλαδο, ένα dressing με μουστάρδα και μέλι ή ένα dressing με φρούτα (εσπεριδοειδή, berries) περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από ένα dressing που έχει ως βάση τη μαγιονέζα. 
  3. Προσθέστε στον κατάλογό σας λαχταριστά ορεκτικά, τα οποία δεν θα είναι τηγανητά. Για παράδειγμα, ψητά λαχανικά με sauce balsamico ή τοπικό τυρί με ένα chutney. 
  4. Οι σούπες εκτός από starter μπορούν να αποτελέσουν και ένα light κυρίως γεύμα. Μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες σας μία γκάμα από βελουτέ σούπες λαχανικών (μανιταριών, κολοκύθας, τομάτας) χωρίς να τις επιβαρύνετε με κρέμα γάλακτος. 
  5. Προσπαθήστε να γίνετε πιο ευέλικτοι στη σύνθεση των κυρίων πιάτων. Ρωτήστε τον πελάτη σας τι γαρνιτούρα επιθυμεί και δώστε του ως επιλογές καστανό ρύζι, πλιγούρι, quinoa, πατάτες φούρνου ή λαχανικά.
  6. Μία σάλτσα τομάτας (σπιτική, arrabbiata, σαντορινιά) είναι πιο υγιεινή επιλογή για να συνοδεύσει ένα πιάτο με ζυμαρικά ή κρέας συγκριτικά με μία σάλτσα που περιέχει κρέμα γάλακτος. 
  7. Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο αλλά δώστε προσοχή στην ποσότητα που θα προσθέσετε. Όσο υγιεινό κι αν είναι, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις θερμίδες του φαγητού.
  8. Περιορίστε το προστιθέμενο αλάτι χρησιμοποιώντας προϊόντα που είναι χαμηλά σε αλάτι (ζωμοί, καρυκεύματα) αλλά ταυτόχρονα πλούσια σε γεύση.
  9. Δώστε έμφαση στο μέγεθος των μερίδων χωρίς να υπερβάλλετε στις ποσότητες των συστατικών. 
  10. Προτείνετε ως επιδόρπιο φρέσκα φρούτα ή παγωτό σορμπέ ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού αντί για σιροπιαστά ή γλυκά με σοκολάτα.

Για να επικοινωνήσετε στους πελάτες σας τη διατροφική αξία των πιάτων μπορείτε να προσθέσετε στον κατάλογο τη διατροφική επισήμανσή τους, έτσι ώστε να τους διευκολύνετε να κάνουν τις καλύτερες επιλογές με σκοπό να απολαύσουν το γεύμα τους χωρίς ενοχές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων