Η 29η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού (International Day of Awareness of FoodLoss and Waste). Ο στόχος; Να μπορέσουν να συνασπιστούν κυβερνήσεις, οργανισμοί, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες στην αντιμετώπιση της σπατάλης φαγητού, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα και στην απώλεια πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως νερό και ενέργεια. Με άλλα λόγια, μας αφορά όλους.
Οι επαγγελματικές κουζίνες είναι ο κατεξοχήν χώρος από τον οποίο περνούν τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών μέχρι να καταλήξουν στο πιάτο του πελάτη. Αν λοιπόν καταφέρουμε να αποθηκεύουμε και να διαχειριζόμαστε σωστά την πληθώρα των υλικών, το όφελος θα είναι διπλό: περιορισμός σπατάλης και εξοικονόμηση κόστους.
Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να το επιτύχουμε:
- Σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό. Το προσωπικό που ξέρει πώς να αξιοποιεί στο έπακρο τα υλικά του είναι πολύτιμο. Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται εκπαίδευση, ώστε να καλλιεργηθεί η ανάλογη κουλτούρα μέσα στην επαγγελματική κουζίνα.
- Σωστή συντήρηση. Η χρήση της μεθόδου FIFO (First In, First Out) είναι επιβεβλημένη για να περιορίσουμε τις απώλειες. Ό,τι μπαίνει πρώτο στην αποθήκη μας, φροντίζουμε να βγαίνει και πρώτο, τοποθετώντας τα προϊόντα με την ανάλογη σειρά στα ράφια. Επιπλέον, φροντίζουμε τα προϊόντα να διαχωρίζονται προς αποφυγή επιμολύνσεων, και φυσικά να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες για τη σωστή συντήρησή τους.
- Μικρά προσεκτικά σχεδιασμένα μενού. Ένα μενού πολλών πιάτων αναγκάζει το εστιατόριο να έχει μεγαλύτερο στοκ σε υλικά, σε αντίθεση με ένα πιο μικρό μενού.
- Διάθεση κοντόληκτων προϊόντων ή μαγειρεμένου φαγητού σε ιδρύματα. Ώρα για δράση! Το φαγητό που περισσεύει δεν το πετάμε στα σκουπίδια. Βρείτε κοινωφελή ιδρύματα στην περιοχή σας (ορφανοτροφεία, ξενώνες αστέγων κλπ.) και ορίστε ένα άτομο από το προσωπικό σας να αναλάβει τη σχετική διαχείριση.
- Κομποστοποίηση. Ένας πολύ καλός τρόπος να κάνουμε ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων (π.χ. φλούδες λαχανικών και φρούτων) μετατρέποντάς τα σε εδαφοβελτιωτικό που καταστέλλει τη διάβρωση του εδάφους, μειώνει τις εκπομπές του CO2 και άλλα.
Φυσικά, η σπατάλη μπορεί να περιοριστεί και σε ατομικό επίπεδο, αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τη φιλοσοφία μας με μικρές παρεμβάσεις στις καθημερινές μας συνήθειες, όπως:
- Κάνουμε συντηρητικές αγορές σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα. Αγοράζουμε μόνο αυτά που πρόκειται να καταναλώσουμε.
- Μαθαίνουμε να αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα, επεκτείνοντας τη φρεσκάδα και τον χρόνο ζωής τους.
- Διαχειριζόμαστε σωστά τα υπολείμματα κάνοντας κομποστοποίηση με χρήση κατάλληλων οικιακών κάδων.
Με μικρές αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το φαγητό, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε όλοι μαζί το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια.
Πηγές:
https://www.unep.org/thinkeatsave/get-informed/worldwide-food-waste
https://www.fao.org/news/story/en/item/196402/icode/