Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Η “γεωγραφία” της κυκλαδίτικης γεύσης

Όταν συλλογίζεται κανείς τις Κυκλάδες, συνήθως οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό είναι γαλαζοπράσινα νερά, γραφικά σοκάκια και το άγονο, άνυδρο τοπίο που τις χαρακτηρίζει. Εκτός όμως απ’ όλα αυτά, οι Κυκλάδες είναι γνωστές και για την κυκλαδίτικη γαστρονομία που έχει να προσφέρει πλούσιες γευστικές εμπειρίες!

Η κυκλαδίτικη κουζίνα είναι γνωστή για τη νοστιμιά της και σε αυτό παίζουν κυρίαρχο ρόλο η μορφολογία της αλλά και το μικροκλίμα που επικρατεί και δίνει εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στα Κυκλαδονήσια δεν ευδοκιμούν πολλά, αλλά ό,τι φυτρώνει σε τούτη τη γη θαρρείς πως είναι ευλογημένο.

Όπου ευνοείται η κτηνοτροφία λόγω του εδάφους, εκεί βόσκουν αιγοπρόβατα που προσφέρουν γευστικό κρέας και γάλα. Οι Κυκλάδες άλλωστε φημίζονται για τα τυριά τους, φτιαγμένα από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή από μείξη των δύο. Η ξακουστή γραβιέρα Νάξου, το τυρί Σαν Μιχάλη της Σύρου, το Μαλαχτό Άνδρου είναι κάποια από αυτά που οι Κυκλάδες έχουν να προσφέρουν – τα περισσότερα μάλιστα έχουν κατοχυρωθεί ως προïόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Ιδανικές προτάσεις για να συνδυαστούν με τα περίφημα Chutney της Provil.  

Το αρνάκι και το κατσικάκι που θα τα βρούμε σε κάθε κατάλογο ενός κυκλαδίτικου εστιατορίου, μαγειρεύονται συνήθως πάνω σε κληματόβεργες ή με χόρτα. Το Καρύκευμα Greek Herbs σε μεταφέρει σε αυτή την αυθεντική κυκλαδίτικη γεύση.

Στο γαστρονομικό χάρτη των Κυκλάδων, η Σαντορίνη έχει εξέχουσα θέση. Γιατί δεν φημίζεται μόνο για τα υπέροχα, απόκοσμα τοπία της, αλλά και για τα τοπικά της προϊόντα που δίνουν ανεπανάληπτη γεύση στα πιάτα. Οι σαντορινιοί τοματοκεφτέδες, για παράδειγμα, είναι ξακουστοί για τη νοστιμιά τους. Φτιάχνονται είτε με φρέσκες είτε με λιαστές τομάτες, που στη Σαντορίνη έχουν βρει το κατάλληλο έδαφος να ευδοκιμήσουν, και είναι ένα ιδανικό ορεκτικό για κάθε μενού με γεύσεις από Ελλάδα. Συνοδεύστε τους με τη δροσερή μας Pita sandwich cream και θα τους απογειώσετε!

Φημισμένη όμως διεθνώς είναι και η φάβα Σαντορίνης. Σε αυτό συνηγορούν το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού αλλά και το ξηρό κλίμα που επικρατεί στο νησί. Μπορεί να την απολαύσει κανείς «παντρεμένη» με καραμελωμένο κρεμμύδι που της πάει απίθανα ή σε άλλες γευστικές παραλλαγές.

Ένα άλλο νησί που φέρει πλούσια γαστρονομική παράδοση, και που υπήρξε ο τόπος γέννησης του Νικόλαου Τσελεμεντέ, είναι η Σίφνος. Η ρεβυθάδα της αποτελεί τη σπεσιαλιτέ του νησιού. Οι ντόπιοι τη μαγειρεύουν μέσα σε πήλινο δοχείο, σφραγισμένο με ζυμάρι, και σε χαμηλή φωτιά μέσα σε ξυλόφουρνο, κάτι που της δίνει ανεπανάληπτη νοστιμιά. Ένα γνήσιο ελληνικό πιάτο που αξίζει να εντάξετε στο μενού σας. Επιλέξτε το Ζωμό Λαχανικών της Provil για να εξασφαλίσετε την παραδοσιακή γεύση στο πιάτο σας.

Τα ζυμαρικά δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την κυκλαδίτικη γαστρονομία. Τα ματσάτα της Φολεγάνδρου είναι παραδοσιακά ζυμαρικά που φτιάχνονται στο χέρι και συνοδεύονται από κόκκινη σάλτσα ή από κάποιο κοκκινιστό κρέας. Δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με πέστο λιαστής ντομάτας. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Mise en Place Τομάτας Αιγαίου με κάπαρη και ελιά.

Όποιο συνδυασμό και να επιλέξετε για το μενού σας, ένα είναι σίγουρο: οι πελάτες σας θα μείνουν απόλυτα ευχαριστημένοι!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων