Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σούπες παγκοσμίως;

Οι σούπες έχουν πάντα παρουσία στο μενού ενός εστιατορίου, είτε ως ένα amuse bouche καλωσορίσματος είτε ως ένα πρώτο πιάτο. Άλλες είναι διαυγείς, άλλες βελουτέ, μα όλες έχουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους παρελθόν, παρόν και μέλλον, αφού και οι αυθεντικές συνταγές αποκτούν νέες, ενδιαφέρουσες εκδοχές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από τις πιο δημοφιλείς σούπες όλων των εποχών.

1. Γκασπάτσο (Gazpacho)

Το Γκασπάτσο είναι μια κρύα τοματόσουπα με καταβολές από την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες που επικρατούν στην περιοχή «γέννησαν» την ανάγκη για αυτή τη δροσιστική σούπα, που πλέον είναι πασίγνωστη εντός και εκτός συνόρων. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με φρέσκα υλικά της Μεσογείου –πολτοποιημένες ώριμες τομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, ξίδι, ψωμί, και φυσικά ελαιόλαδο– και συναντάται σε πολλές παραλλαγές στο μενού των εστιατορίων ανά τον κόσμο.

2. Κρεμμυδόσουπα (Soupe à l’oignon Gratinée)

Η συνεισφορά της γαλλικής κουζίνας στην γαστρονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Ένα από τα πολλά πιάτα της που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους είναι η Κρεμμυδόσουπα. Φτιαγμένη αρχικά από φθηνά υλικά όπως το κρεμμύδι, η σούπα αυτή κάλυπτε για χρόνια τις ανάγκες σίτισης της εργατικής τάξης. Αν και ταπεινό πιάτο, κανείς δεν μπορούσε να παραβλέψει τη νοστιμιά του, και με τις κατάλληλες προσθήκες (όπως το γκραντινάρισμα στο φούρνο) έχει κατακτήσει τις κορυφές της γεύσης.

3. Μινεστρόνε (Minestrone)

Μια πηχτή, θρεπτική χειμωνιάτικη σούπα από τη γειτονική μας Ιταλία. Λέγεται πως η σούπα Μινεστρόνε ήταν έμπνευση των στρατιωτών που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, και οι οποίοι έπρεπε να τραφούν με τα λίγα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους. Δεν υπάρχει λοιπόν βασική συνταγή για την παρασκευή της – μπορεί να χρησιμοποιηθεί πληθώρα υλικών (λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά), και όπως είναι φυσικό, τη συναντάμε σε πολλές γευστικές παραλλαγές.

4. Γκούλας (Goulash)

Είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της Ουγγαρίας, που η γεύση του το έκανε πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Μια σούπα με βασικό υλικό της το μοσχάρι, συνοδευόμενο από κρεμμύδια, πάπρικα και λαχανικά, ιδιαίτερα θρεπτική και χορταστική, ιδανική λύση για τις παγερές μέρες του χειμώνα. Στα ουγγρικά, η λέξη «γκούλας» σημαίνει «βοσκός». Κατά την ουγγρική παράδοση, οι βοσκοί που έλειπαν για καιρό από τα σπίτια τους για τη βοσκή των κοπαδιών τους, την προετοίμαζαν σε τσουκάλια και την έπαιρναν μαζί τους.

5. Ράμεν (Ramen)

Από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας (που όμως έχει τις ρίζες του στην Κίνα), η σούπα Ράμεν έχει σαν βάση της έναν ζωμό –βοδινού, κοτόπουλου, ή ψαριού–, τη σάλτσα τάρε (είναι αυτή που καρυκεύει τη σούπα) και συνοδεύεται με ζυμαρικά νουντλς και διάφορα άλλα υλικά, όπως λαχανικά και μελάτα αυγά. Οι εκδοχές που μπορεί να τη συναντήσει κανείς είναι αμέτρητες. Για πολλούς φαντάζει μια σούπα με εύκολες παρασκευές, η αλήθεια όμως είναι ότι απαιτεί αρκετές ώρες προετοιμασίας και φυσικά τεχνική. Ένα πιάτο που καταναλώνεται με θόρυβο – όσο πιο δυνατός, τόσο μεγαλύτερη και η απόλαυση.

6. Μπορς (Borscht)

Μια ζεστή και θρεπτική σούπα, η οποία διακρίνεται για το κόκκινο χρώμα της, αφού έχει ως βασικό υλικό της το παντζάρι. Ρωσική η προέλευση της ή ουκρανική; Οι απόψεις διίστανται, όμως είναι γεγονός ότι η Ουκρανία κατέθεσε αίτημα στην UNESCO να ενταχθεί η σούπα Μπορς στη Λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας. Και σε αυτή την περίπτωση, οι εκδοχές της σούπας αυτής είναι πάμπολλες, καθώς είναι ένα πιάτο που καταναλώνεται σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων