Ο Tasteatlas –ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός που ασχολείται με την καταγραφή και ανάδειξη τοπικών γεύσεων και των εστιατορίων εκείνων που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης– επεφύλασσε στα τέλη του 2022 δύο ευχάριστες εκπλήξεις για την Ελλάδα και την ελληνική γαστρονομία.
Το κοινό του οδηγού ανέδειξε με την ψήφο του την ελληνική κουζίνα ως τη δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη θέση, στην οποία βρέθηκε η γειτονική μας Ιταλία. Ακολούθησαν οι κουζίνες της Ισπανίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, κλπ.
Αν αναρωτιέστε πώς προκύπτει αυτή η κατάταξη, μάθετε πώς το κοινό βαθμολογεί τα καλύτερα πιάτα, ποτά και προϊόντα και στη συνέχεια προκύπτει ένας μέσος όρος για κάθε χώρα.
Εκτός όμως από τις καλύτερες κουζίνες, ο οδηγός Tasteatlas κατάρτισε και μια ακόμα λίστα, αυτή με τα 50 καλύτερα πιάτα του 2022, και μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται 4 ελληνικές σπεσιαλιτέ. Και πάλι, εδώ υπολογίζεται ο μέσος όρος των πιάτων που έχουν συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές/βαθμολογίες κατά τη διάρκεια του έτους.
Ας δούμε λοιπόν ποια ήταν αυτά τα 4 ελληνικά πιάτα που ξεχώρισαν μέσα το 2022 για τη γεύση τους, κερδίζοντας μια θέση στην πενηντάδα.
Παϊδάκια
Ένα πιάτο που υπάρχει σε κάθε παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα και λατρεύεται τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας. Είναι μάλιστα από τα πιάτα “must” που οφείλει ένας επισκέπτης να δοκιμάσει, και το αξίζουν. Η νοστιμιά τους τα έφερε στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Γύρος
O “Greek gyros” είναι ξακουστός και ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι συνυφασμένος μαζί της, με το brand name της, γι’ αυτό και δεν μας προξενεί εντύπωση ότι βρίσκεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα πιάτα, και πιο συγκεκριμένα στην 31η θέση.
Γιουβέτσι
Αγαπημένο ελληνικό πιάτο, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, και που ενώνει την οικογένεια, αφού κατά κύριο λόγο οι νοικοκυρές το επέλεγαν –και συνεχίζουν να το κάνουν– για το κυριακάτικο τραπέζι, όταν μαζεύεται όλη η οικογένεια για φαγητό. Ένα πιάτο που κουβαλά μνήμες και γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Φέτος βρέθηκε στην 36η θέση, όμως στην καρδιά πολλών από εμάς έρχεται πρώτο!
Μπακαλιάρος
Στην 41η θέση έρχεται ο μπακαλιάρος, συνοδευόμενος πάντα από την πατροπαράδοτη σκορδαλιά. Είναι κι αυτό ένα από τα πιάτα που συναντά κανείς στο μενού πολλών εστιατορίων, είτε στην παραδοσιακή του μορφή, είτε με κάποιο σύγχρονο twist, και που οι πελάτες επιλέγουν να το δοκιμάσουν, χωρίς να μένουν ασυγκίνητοι από την ιδιαίτερη γεύση του.
Πηγή: https://www.tasteatlas.com/best