Your list

Σύνδεση

Email*
Κωδικός*
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

4 & 1 διατροφικές τάσεις για το 2023

Νέα χρονιά και οι προβλέψεις για τις φετινές τάσεις γύρω από τα τρόφιμα και τη διατροφή έχουν ήδη γίνει. Εμείς κάναμε μία επιλογή των επικρατέστερων και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω: 

1. Ψάρια σε κονσέρβα

Τα ψάρια σε μορφή κονσέρβας φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος τη νέα χρονιά, αφού προσφέρονται ως μια οικονομική τροφή για να διατηρήσουμε στη διατροφή μας τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο τόνος, η ρέγγα, οι σαρδέλες σε κονσέρβα θα πάρουν προβάδισμα έναντι των φρέσκων ψαριών, των οποίων το κόστος έχει ανέβει αρκετά, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης που βιώνουν πολλές χώρες στον πλανήτη. 

2. Ζυμαρικά από εναλλακτικά άλευρα

Τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πολλοί είναι εκείνοι που τα έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους, γιατί περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με τα συνηθισμένα ζυμαρικά –συνεπώς είναι πιο χορταστικά– αλλά και γιατί είναι μια επιλογή για όσους είναι vegetarian ή vegan, έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ή ακολουθούν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, το 2023, αυτή η κατηγορία ζυμαρικών φαίνεται πώς θα ενισχυθεί με ακόμα περισσότερες επιλογές, που ίσως και να μας εκπλήξουν.  

3. Χουρμάδες

Οι χουρμάδες θα δώσουν δυναμικό παρών το 2023 –με την παραγωγή τους να αυξάνεται διαρκώς–αφού θεωρούνται υπερτροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό, προσφέροντας αντιοξειδωτική δράση και πολλά άλλα οφέλη. Ήδη χρησιμοποιούνται από ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στη ζαχαροπλαστική ως υποκατάστατο της ζάχαρης, καθώς είναι καρπός που προσφέρει φυσική γλυκιά γεύση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικά σάκχαρα. Μένει να δούμε αν η χρήση τους θα διευρυνθεί και σε άλλες εφαρμογές. 

4. “Καθαρές” ετικέτες

Τα σημερινά πρότυπα διατροφής έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να είναι περισσότερο παρατηρητικοί όσον αφορά τις ετικέτες των τροφίμων που βάζουν στο καλάθι τους, και πλέον προχωρούν και ένα βήμα παρακάτω: αναζητούν προϊόντα που έχουν “καθαρή” ετικέτα. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημος ορισμός για το τι συνεπάγεται η λέξη “καθαρή”, σε αδρές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναφέρεται στα συστατικά και στις μεθόδους παραγωγής και επεξεργασίας των τροφών. Προϊόντα που έχουν παραχθεί με “όχι και τόσο φυσικές” μεθόδους παραγωγής ή περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα, φαίνεται πως δεν θα είναι στις πρώτες επιλογές των καταναλωτών το 2023.

5. Τροφές βιώσιμης καλλιέργειας

Οι όροι “βιωσιμότητα” και “χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα” δεν είναι πλέον άγνωστοι για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της γης. Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αυτού εδώ του πλανήτη, αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συνειδητά ζητούν τρόφιμα τα οποία παράγονται με μεθόδους βιολογικής γεωργίας, έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία των φυσικών πόρων. Και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουν να το κάνουν με θέρμη και το 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριο συστατικό

Κύριο υλικό της συνταγής

Ιδέες για

Ιδιαίτερο χαρακτήρα

Είδος πιάτου

Εποχικότητα

Epochi

Διατροφικές προτιμήσεις

Diatrofikes

Εμπνέουμε
τη διατροφή,
δημιουργούμε τη γεύση.

Έχετε πρόβλημα σύνδεσης; Bοήθεια

Εγγραφή νέου χρήστη

Αποκτήστε ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στα ebooks και εκπαιδευτικά videos της Provil.

Email*
Ιδιότητα*
Κωδικός*
Επιβεβαίωση κωδικού*

Επικοινωνήστε
μαζί μας,

θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

ή προσπαθήστε να το βρείτε στον ιστότοπό μας

Κατηγορίες προϊόντων