Ξεκίνησε ως μια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο και τείνει να διαμορφώσει μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Ο λόγος βέβαια για το αγαπημένο πολλών, το street food.
Το γνωρίσαμε ως μια γρήγορη και οικονομική -ενίοτε και «βρώμικη»- εναλλακτική και μέσα στα χρόνια έχει ανέβει πολλά επίπεδα. Σε γεύση, σε ποιότητα, σε ποικιλία. Το φημισμένο σουβλάκι, το ανατολίτικο falafel, τα κινέζικα noodle, ή τα corn dog και bao bun είναι μόνο μερικές από τις πολλές εναλλακτικές του καταναλωτικού κοινού.
Η διάθεση να ξεφύγουμε λίγο από τις συνηθισμένες μας γεύσεις, να πειραματιστούμε με νέες κουζίνες και να νιώσουμε λίγο περισσότερο περιπετειώδεις είναι κάποιοι από τους λόγους που έδωσαν στο φαγητό του δρόμου μια νέα δυναμική. Οι ανάγκες άλλαξαν και το street food με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε, έγινε πιο εκλεπτυσμένο.
Ήταν -και είναι- το φαγητό του ανθρώπου που βρίσκεται πολλές ώρες στο δρόμο. Τώρα όμως είναι πολλά παραπάνω: είναι το φαγητό του ταξιδιώτη, η ευκαιρία του να έρθει σε επαφή με τις συνταγές και τα υλικά ενός τόπου, να μάθει την ιστορία του, να διεισδύσει στην κουλτούρα του. Και φυσικά να πάρει απόλαυση από αυτό και να δημιουργήσει πολύτιμες αναμνήσεις.
Επιπλέον, είναι δημοφιλής επιλογή για όλους εκείνους που ο πιεστικός τρόπος ζωής δεν τους αφήνει χρόνο για να μπουν στην κουζίνα. Για εκείνους που θέλουν να γευτούν κάτι στα γρήγορα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, είτε για όσους προτιμούν να μείνουν σπίτι με φίλους ή την οικογένεια. Και πλέον όλοι ξέρουμε ότι στα πολλά street food σημεία της πόλης μπορούμε να φάμε και νόστιμα και ποιοτικά. Γιατί η έμφαση δίνεται στην πρώτη ύλη και την τεχνική της συνταγής. Το φαγητό του δρόμου είναι μια τίμια πρόταση που απαντά στις προσδοκίες του κάθε καταναλωτή.
Το street food έχει εκτιναχθεί, γιατί κάποιοι το αγκάλιασαν. Δεν είναι λίγα τα φεστιβάλ που έχουν διοργανωθεί κατά καιρούς, πλαισιωμένα από καλλιτεχνικά δρώμενα, στα οποία έχουν αναδειχθεί επιχειρήσεις που πρωτοπόρησαν με τις δημιουργίες τους.
Είναι δε τέτοιο το «ρεύμα» του street food που εκτός των άλλων, αποτελεί και διαρκή πηγή έμπνευσης για τους chef ώστε να δημιουργήσουν θεματικές γαστρονομικές παραλλαγές.
Στην Provil αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κάθε εποχής και στεκόμαστε δίπλα στον επαγγελματία της εστίασης με μια μεγάλη ποικιλία αυθεντικών προϊόντων (sandwich creams, έτοιμες σάλτσες, καρυκεύματα) για ethnic και μεσογειακές κουζίνες, με προτάσεις και συνταγές, για πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας που θα δημιουργήσουν νέες γαστρονομικές αναμνήσεις… στο δρόμο!