Κάθε κουζίνα είναι αλληλένδετη με τον τόπο και την ιστορία του. Το κλίμα και το έδαφος κάθε περιοχής διαμορφώνουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και κατ’ επέκταση τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, και αυτές σε συνδυασμό με την παράδοση δημιουργούν τη γαστρονομική της κουλτούρα. Ο ζεστός ευρωπαϊκός Νότος, για παράδειγμα, είναι γεμάτος χρώματα και αρώματα, κάτι που συναντά κανείς και στα πιάτα του, ενώ ανεβαίνοντας βορειότερα, οι γεύσεις γίνονται πιο πληθωρικές και έντονες, για να αντισταθμίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.
Στο παρακάτω άρθρο συγκεντρώνουμε πιάτα που αποτελούν σήμα-κατατεθέν για τη γαστρονομική παράδοση των ευρωπαϊκών χωρών. Bonus: σας δίνουμε τα κατάλληλα προϊόντα ώστε να τα ετοιμάσετε για το δικό σας μενού.
Γαλλία – Κρεμμυδόσουπα
Ένα από τα πλέον γνωστά πιάτα της γαλλικής γαστρονομίας είναι η κρεμμυδόσουπα (soupe à l’oignon à la lyonnaise). Φτιαγμένο από ταπεινά υλικά -για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης της εργατικής τάξης-, που όμως δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, και μάλιστα αναδείχθηκε σε ένα πιάτο που προτείνεται στα μενού πολλών gourmet εστιατορίων.
Μπορείτε να δοκιμάσετε μια γευστική παραλλαγή της φτιάχνοντας μια σούπα λαχανικών με Ζωμό Λαχανικών Premium, και στη συνέχεια να προσθέσετε μια γεμάτη κουταλιά από Καραμελωμένο Kρεμμύδι για να της δώσετε αυθεντική γεύση κρεμμυδιού. Για το ντεκόρ χρησιμοποιήστε ροζ πιπέρι… Και όλα αυτά σερβιρισμένα μέσα σε καρβέλι από ψωμί!
Ιταλία – Πίτσα (φυσικά!)
Όταν αναφερόμαστε στη γαστρονομία της γειτονικής μας Ιταλίας, η πίτσα είναι από τα πρώτα εδέσματα που έρχονται στο μυαλό όλων, αφού πλέον μιλάμε για ένα παγκόσμια λατρεμένο πιάτο.
Αν θέλετε να ξεφύγετε από την παραδοσιακή ζύμη και να δώσετε ένα twist, μπορείτε να προσθέσετε κατά το ζύμωμα ενεργό άνθρακα, ο οποίος θα της δώσει μαύρο χρώμα. Ο ενεργός άνθρακας είναι από τα υλικά που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων και συναντάται σε παγωτά, burgers, και άλλα. Και με τι υλικά συνεχίζουμε; Δοκιμάστε τον παρακάτω συνδυασμό: Σάλτσα Τυριών Premium, Πέστο λιαστής τομάτας, Πάστα Τρούφας, ρόκα και φυσικά φρέσκια mozzarella!
Ισπανία – Παέγια
Η παέγια (paella) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με βάση το ρύζι, που προέκυψε από τους εργάτες στους αγρούς της Βαλένθια, όπου βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων. Εκεί, έστηναν φωτιά και μαγείρευαν την παέγια σε αυτοσχέδιο τηγάνι, την παεγιέρα (paellera) -εξού και το όνομα του πιάτου- στο οποίο συνδύαζαν ρύζι, λαχανικά και σαλιγκάρια. Στο πέρασμα των χρόνων, το πιάτο αυτό απέκτησε πολλές παραλλαγές με πιο γνωστή αυτή του ρυζιού με κρέας (όπως λουκάνικο chorizo), ψαρικά, θαλασσινά και λαχανικά. Όλα μαζί!
Κι επειδή το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ζωμό, ετοιμάστε την παέγια σας με Ζωμό Οστρακοειδών και Σαντορινιά Σάλτσα, ενισχύστε ακόμα περισσότερο τη γεύση με Σαφράν και φυσικά χρησιμοποιήστε το μικρόκοκκο ρύζι Bomba για μια αυθεντική γευστική εμπειρία.
Αγγλία – Fish n’ Chips
Αν υπάρχει ένα πιάτο για το οποίο είναι γνωστή η Βρετανία, αυτό είναι το fish n’ chips ─ που όμως φαίνεται να προήλθε από Εβραίους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που μετοίκησαν εκεί. Όποια κι αν είναι η προέλευσή του, αυτό που έχει σημασία είναι ότι εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά των pub και του δρόμου.
Θέλετε να εντάξετε μια τέτοια επιλογή στο μενού σας; Επιλέξτε λευκό ψάρι με πλούσια σάρκα και πανάρετε με Κουρκούτι Παναρίσματος ή Tempura fix. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Πολύχρωμο Πανάρισμα, με πολύχρωμους κόκκους και ελαφριά καρύκευση. Όσο για τις πατάτες, εκτός από την κλασική επιλογή της Μαγιονέζας, μπορείτε να τις συνοδεύσετε με Tartar sandwich cream, τη Smokey ή την Αγιολί που ταιριάζουν τέλεια.
Γερμανία – Λουκάνικα & Osso Buco
Το κρέας και γενικά οι λιπαρές τροφές έχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο των Γερμανών, λόγω του κρύου. Έτσι, οι Γερμανοί έχουν τελειοποιήσει τη γνώση τους στην παρασκευή λουκάνικων -σε πολλές παραλλαγές- τα οποία και λατρεύουν! Αν επιλέξετε ποικιλία γερμανικών λουκάνικων για το μενού σας, συνδυάστε με τις ταιριαστές Πίκλες Relish, είτε το Sweet & Spicy Mustard ή εναλλακτικά κάποια άλλο sandwich cream από τη γκάμα της Provil.
Επιπλέον, στα γερμανικά μενού συναντάται συχνά και το Osso Buco, το οποίο μπορείτε να μαγειρέψετε με τη Σάλτσα Κρασάτη, με μανιτάρια και κρασί.
Σουηδία – Σουηδικά κεφτεδάκια
Το σουηδικό τους όνομα είναι Κöttbullar, και αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες street food επιλογές των Σουηδών, όπως για τους Έλληνες το σουβλάκι! Κάτι θα ξέρουν…
Φτιάξτε τα με κιμά ανάμεικτο, χρησιμοποιώντας το Combi κεφτεδάκι και μαγειρέψτε μέσα σε Σάλτσα στην οποία έχετε συνδυάσει κρέμα γάλακτος με τη Σάλτσα Ψητού Κρέατος και Σάλτσα Βουτύρου-Lemongrass. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μπορείτε να τα συνοδεύσετε με το Pita Sandwich cream με πλούσια, δροσερή και γλυκιά γεύση κρεμμυδιού.
Βόρεια & Κεντρική Ευρώπη – Κότσι
Το κότσι είναι από τα πιάτα που συναντά κανείς σε πολλά μενού εστιατορίων στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Μαριναρισμένο κατάλληλα και αργοψημένο στο φούρνο, μπορεί να γίνει πεντανόστιμο. Εσείς, επιλέξτε ολόκληρο χοιρινό κότσι και μαρινάρετε με τη Μαρινάτα Grilled Pork ή τη Μαρινάτα Μπύρας. Μαγειρέψτε μέσα σε λαδόκολλα, γάστρα ή πήλινο δοχείο και ολοκληρώστε το πιάτο σας με τη συνοδεία Σάλτσας Ψητού Κρέατος.